مقایسة غلظت سرمی عناصر کمیاب و مقادیر اکسیدانی/آنتی اکسیدانی در گربه‎های دچار درماتوفیتوز و با گربه‎های سالم و گربه‎های دچار سایر بیماری‎های جلدی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری عمومی دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد،ایران

2 گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد،ایران

3 گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد،ایران

10.22059/ijvm.2024.368446.1005476

چکیده

مقدمه: مطالعة حاضر با هدف بررسی غلظت عناصر کمیاب سرم (مس، آهن، روی و سلنیوم) و شاخص‎های اکسیدانی/آنتی اکسیدانی (مالون دی آلدئید، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و گروه تیول) در گربه‎های پرشین مبتلا به درماتوفیتوز و مقایسه آنها با گربه‎های مبتلا به سایر بیماری‎های جلدی و نیز گربه‎های سالم صورت پذیرفت.

روش‌ پژوهش: بدین منظور سه گروه از گربه‌ها انتخاب شدند: 13 گربة مبتلا به درماتوفیتوز، 6 گربة مبتلا به سایر بیماری‌های پوستی و 6 گربة سالم. پس از معاینه فیزیکی همةگربه‎ها، ارزیابی جامع درماتولوژیک و نمونه گیری برای آزمایش مستقیم میکروسکوپی و کشت قارچ صورت گرفت. همچنین، احتمال آلودگی همة گربه‎ها با ویروس‎های FIV و FeLV بررسی شد.

نتایج: در گروه گربه‎های دچار درماتوفیتوز، تنها گونة درماتوفیت جدا شده میکروسپوروم کنیس بود. در میان کل گربه‎های مورد مطالعه، تنها دو گربه (یکی از گربه‎های دچار درماتوفیتوز و یکی از گربه‎های مبتلا به سایر بیماری‎های پوست و مو)، FIV مثبت بودند. هیچگونه تفاوتی در مقادیر سرمی عناصر کمیاب بین گربه‎های مبتلا به درماتوفیتوز و گربه‎های سالم وجود نداشت. با این حال، مقدار سرمی مس در گروه‌ گربه‎های مبتلا به سایر بیماری‌های جلدی در مقایسه با گروه سالم، بالاتر بود (P<0.05). گربه‌های دچار درماتوفیتوز و گربه‎های مبتلا به سایر بیماری‌های جلدی، در قیاس با گربه‎های سالم، دارای کاهش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل بودند (P<0.01).

نتیجه‌گیری: مطالعة حاضر تغییراتی را در شاخص‌های اکسیداتیو در گربه‌های مبتلا به درماتوفیتوز و سایر اختلالات پوستی نشان داد. این یافته ها ممکن است از این فرضیه حمایت کند که بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی با افزودن مکمل‎های غذایی به رژیم غذایی گربه‎ها، ممکن است در پیشگیری و رفع بیماری های پوستی آنها مفید باشد.

کلیدواژه‌ها