پودر پَر تخمیر شده وضعیت آنتی اکسیدانی، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی را بهبود می بخشد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

10.22059/ijvm.2024.369109.1005483

چکیده

زمینه مطالعه: تجزیه بیولوژیکی پودر پَر یک جایگزین موثر بر سایر روشهای فرآوری است.

هدف: این آزمایش برای بررسی اثرات پودر پَر هیدرولیز شده به روشهای مختلف بر وضعیت آنتی اکسیدانی، کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی انجام شد.

روش کار:تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه به مدت 42 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار، پنج تکرار و 12 جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه کنترل (جیره شاهد بدون پودر پَر)، تیمار 2، 3، 4، 5، 6، 7 و 8 به ترتیب حاوی 4 درصد پودر پَر خام، پودر پَر اتوکلاو شده، پودر پَر تخمیری با باسبلوس لیچنی فرمیس، پودر پُر تخمیری با باسیلوس سوبتیلیس، پودر پُر تخمیری با آسپرژیلوس نایجر، پودر پُر تخمیری با مخلوطی از باسیلوس لیچنی فرمیس+ باسیلوس سوبتیلیس+آسپرژیلوس نایجر و پودر پَر هیدرولیز شده با آنزیم تجاری بودند.

نتایج: مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که فعالیت پاکسازی رادیکالهای آزاد 2,2-دیفنیل-1-پیکریل هیدرازیل و 2,2-آزینو-بیس-3-اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید در پودر پَر تخمیری با افزایش زمان تخمیر افزایش یافت(0.05>P). پاکسازی رادیکالهای آزاد 2,2-دیفنیل-1-پیکریل هیدرازیل و 2,2-آزینو-بیس-3-اتیل بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید در پودر پَر تخمیری در مقایسه با پودر پَر خام، پودر پَر اتوکلاو شده و هیدرولیز شده توسط آنزیم تجاری بیشتر بود(0.05>P). آزمایش مزرعه ای نشان داد که فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی در جوجه های تغذیه شده با پودر پَر تخمیری در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی بیشتر بود(0.05>P). در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی، جوجه هایی که با پودر پَر تخمیری تغذیه شده بودند دارای سطوح مالون دی آلدهید پایینتری در گوشت و سرم، همچنین میزان pH و ظرفیت نگهداری آب بالاتری در روزهای 0، 7 و 14 ذخیره سازی گوشت نشان دادند(0.05>P). جوجه های تغذیه شده با پودر پَر تخمیری تیتر آنتی بادی بالاتری علیه ویروس نیوکاسل، تعداد کمتری هتروفیل، نسبت هتروفیل به لنفوسیت پایینتر، تیتر آنتی بادی بالاتری علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، همچنین ایمونوگلوبولین G و M بالاتری را در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی نشان دادند (0.05>P).

نتیجه گیری نهایی:پودر پر تخمیر شده وضعیت آنتی اکسیدانی بدن،کیفیت گوشت و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی را بهبود بخشید

کلیدواژه‌ها