ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس‌ رزماری و ریحان در محیط شیر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

2 دانش آموخته گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

3 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران

چکیده

مقدمه: با توجه به عوارض جانبی متنوع آنتی‌بیوتیک‌ها، مواد ضدباکتری طبیعی و جدیدی برای درمان بیماری‌های باکتریایی مورد نیاز است که یکی از این مواد اسانس‌های روغنی گیاهان دارویی است. چربی و پروتئین شیر ممکن است اثر ضد میکروبی اسانس‌های روغنی را کاهش دهد.
هدف: این مطالعه به بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس‌های رزماری و ریحان در مقایسه با آنتی بیوتیک لینکواسپکتینومایسین بر روی سه باکتری عامل ورم پستان شامل استرپتوکوکوس آگالاکتیه، استافیلوکوک اورئوس و اشرشیاکلی در محیط کشت شیر پرداخت.
روش‌ها: ترکیبات شیمیایی اسانس‌ها با کروماتوگرافی گازی شناسایی شدند. حداقل غلظت بازدارنده و حداقل غلظت باکتری‌کشی اسانس‌ها به روش رقیق سازی لوله‌ای و منحنی رشد باکتری‌ها در ساعت‌های 0، 6، 10 و 24 بررسی شد.
یافته‌ها: مهمترین ترکیبات رزماری کارن (11/45 درصد) و اکالیپتوس (62/20 درصد) و ریحان استراگول (42/70 درصد) و کارن (99/17 درصد) بود. حداقل غلظت بازدارنده و باکتری‌کشی رزماری کمتر از لینکواسپکتینومایسین و ریحان مشابه لینکواسپکتینومایسین بود. در ساعت 6، کاهش باکتری‌های استرپتوکوکوس آگالاکتیه و اشرشیاکلی و کاهش جمعیت رزماری برای استافیلوکوکوس اورئوس معنی‌دار بود. در ساعت 24 ، رزماری و ریحان تعداد باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و ریحان تعداد استرپتوکوکوس آگالاکتیه را بصورت معنی‌داری کاهش دادند.
نتیجه گیری: به طور کلی اثر ضد‌باکتریایی اسانس‌های رزماری و ریحان قابل قبول بود و انجام مطالعات بالینی برای درمان سایر بیماری‌ها از جمله ورم پستان توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها