رفتار رشد توکسین‌زایی کلستریدیوم بوتولینوم تیپ Eدر خاویار تاس‌ماهی ایرانی فرآوری شده با برخی نگهدارنده‌ها‌

نویسندگان

چکیده

‌رفتار رشد کلستریدیوم بوتولینوم تیپ |E بلوگا در خاویار تاس ماهی ایران فرآوری شده با تیمار 5‌ درصد نمک طعام، 5‌درصد نمک طعام همراه با 3/0درصد اسید‌بوریک و 4/0‌ درصد بوراکس و همچنین 5 ‌ درصد نمک طعام و 15/0‌ درصد متیل پارابن نگهداری‌شده در درجه حرارتهای2‌-، 5‌ و 15‌ درجه‌سانتی‌گراد به مدت 224‌ روز مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت اولیه اسپور باکتریایی برای تلقیح برابر 104‌*1/5‌ سلول زنده به ازاء هر گرم خاویار لحاظ گردید. در تیمار استفاده شده از نمک 5‌ درصد نمک طعام ، میزان اسپورهای باکتریایی شمارش شده در درجه حرارتهای2‌-، 5‌ و 15‌ درجه‌سانتی‌گراد به ترتیب 104 ‌ * 5/3‌ ،105‌ * 02/1‌ ، 105‌ * 9/9‌ سلول زنده به ازاء هر گرم خاویار بود. بعلاوه این مقادیر برای تیمار حاوی 5 ‌ درصد نمک طعام 15/0 درصد متیل‌پارابن در درجه حرارت‌های فوق‌الذکر به ترتیب 104‌*1‌ ، 104‌*86/2‌ و 104‌*5/3‌ سلول زنده باکتریایی به ازاء هر گرم خاویار بود.تولید توکسین در تیمار حاوی 5‌ درصد نمک طعام و در درجه حرارت‌های 5‌ و15‌ درجه‌سانتی‌گراد و پس از 14‌ روز مثبت بود، در حالیکه تولید توکسین در تیمار حاوی 5‌ درصد نمک طعام همراه 3/0‌ درصد اسیدبوریک و 4/0‌ درصد بوراکس فقط در دمای 15‌ درجه سانتی‌گراد مثبت بود. تولید توکسین در تیمارهای 15/0‌ درصد پارابن و 5‌ درصد نمک طعام در هر سه درجه حرارت منفی بود. این داده‌ها نشان داد که تیمار حاوی 5‌ درصد نمک طعام و 15/0‌ درصد متیل‌پارابن اثرات ممانعت کنندگی بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشت. بعلاوه اثرات ممانعت کنندگی از رشد باکتریها در دمای پایین‌تر (2‌- درجه سانتی‌گراد)افزایش یافت. بنابراین به علت محدودیت مصرف اسیدبوریک و بوراکس در خاویار ، استفاده از متیل‌پارابن به عنوان یک نگهدارنده قوی در pHپایین سالم و قابل توجیه است.