بررسی مدل خصوصیات ضد میکربی جدایه‌های لاکتوباسیل علیه برخی از میکروارگانیسم‌های بیماریزا؛ روشی جدید جهت مقایسه حساسیت میکروارگانیسم‌های شاخص

نویسندگان

1 گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران؛ ‌گروه ژنتیک مولکولی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران

2 گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

3 ‌گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

4 ‌گروه بیوتکنولوژی، دانشکده مهندسی انرژی و فناوری های نوین دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

5 ‌گروه ژنتیک مولکولی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران

چکیده

زمینـه مطالعه: لاکتوباسیل‌ها بعنوان منبعی ارزشمند برای ترکیبات ضد میکربی شناخته می شوند و از پتانسیل بالایی جهت محافظت بیـولـوژیـک غـذا در بـرابـر میکـروارگـانیسم‌های مرتبط با آن برخوردارند. هدف: توان ضد میکربی 63 جدایه لاکتوباسیل لبنی علیه چهار میکروارگانیسم مهم مرتبط با غذا سنجیده شد. همچنین روش جدیدی به منظور سازماندهی داده‌های حاصل از آزمون میکربی معرفی گردید که نتیجه آن   مقایسه‌ای مستدل تر و بر پایه اطلا عات بیشتر از حساسیت میکروارگانیسم‌های شاخص به یک گروه از ترکیبات بود. ارتباط ‌pH‌ و خصوصیات ضد میکربی نیز سنجیده شد. روش کار: روش ‌microbroth dilution assay‌ جهت ارزیابی حساسیت میکروارگانیسم‌های شاخص به سوپ رویی عاری از سلول کشت مایع ‌(cell free culture supernatant; CFCS)‌ لا کتوباسیل‌ها مورد استفاده قرار گرفت. سازماندهی و پردازش نتایج حاصل از آزمون‌های میکربی به هر دو روش سنتی ( بیان مقادیر حداقل غلظت ممانعت کننده رشد و حداقل غلظت کشنده) و  روش پیشنهادی جدید که قدرت اثر مقایسه‌ای هر نمونه ‌CFCS‌ علیه میکروارگانیسم‌های شاخص مقایسه شونده را نشان می دهد، صـورت گـرفـت.  نتـایـج: حسـاسیـت سـویـه های تست شده از ترتیب زیر تبعیت کرد: ‌> L. monocytogenes > A. parasiticus > C. parapsilosis 7:H157.E. coli O لیستریا مونوسایتوژنز ‌ ‌بر خلاف حساسیت بالا، بیشترین مقاومت را  نسبت به مرگ در میـان میکـروارگـانیسـم‌های آزمایش شده از خود نشان داد. میزان کارامدی ‌CFCS‌ لاکتوباسیل‌ها در کشتن سویه های تست شده، ترتیب حساسیت زیر را نشان داد: ‌> A. parasiticus > C. parapsilosis > L. monocytogenes 7:H157E. coli O‌.‌ ‌ بین میزان ‌pH‌ وخصوصیت ضد میکربی ارتباط وجود داشت. ‌PH‌های ‌CFCS‌ غلیظ شده با مقادیر کمتر از 4 و 5/4 اثر مشخصی را به ترتیب بر روی حساسیت ‌C. parapsilosis و‌E. coli داشتند.  نتیجه گیری نهایی: توانایی لاکتوباسیل‌ها در ممانعت از رشد میکروارگانیسم‌های شـاخـص امیـدوار کننـده بـود و روش پیشنهـادی بـرای سـازمـانـدهـی داده‌هـا، بـا فـراهـم نمـودن اطلاعـات بیشتر موجب مقایسه دقیق‌تر میکروارگانیسم‌های شاخص گردید.

کلیدواژه‌ها