کیفیت شیر خام در استان کرمان

نویسندگان

1 گروه بهداشت مواد غذایی و بهداشت عمومی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

2 گروه بهداشت مواد غذایی و بهداشت عمومی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران؛ مرکز تحقیقات مدلسازی در سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان،‌کرمان،‌ایران

3 دانش آموخته،‌دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

زمینه مطالعه:‌ ‌کیفیت میکروبی و شیمیایی شیر خام یکی ازمهمترین موضوعات در بهداشت عمومی می باشد. هدف: اگر چه مطالعات کمی در جنوب شرقی ایران انجام شده است، این موضوع به منظور مطالعه کیفی شیر تحویلی به یکی از کارخا نجات در استان کرمان انجام گرفته است. روش کار: مجموع 109 نمونه شیر خام در زمان تحویل به کارخانه جمع آوری گردید. تمام نمونه‌ها به آزمایشگاه مواد غذایی دانشکده دامپزشکی منتقـل گـردیـدو شمـارش کلـی میکـروب‌هـا، شمارش سرماگراها و شمارش استافیلوکوکوس آرئوس انجام شد. محتویات شیمیایی، بقایای مهارکننده‌های میکروبی و آنتی بیوتیک‌های بتالاکتام توسط لاکتواستار، کیت کوپن و آزمایشات بتا استار به ترتیب انجام گرفت و شمارش سلول‌های سوماتیک توسط سل کانترانجام شد. نتایج: بر مبنای مقایسه با معیار های استاندارد ملی ایران فقط 26 نمونه از 109 نمونه (8/95 :23)% با 0/33-2/16 ‌:CI‌در محدوده استاندارد از نظر تمام فاکتور‌ها قرار داشته‌اند. تعداد زیادی از نمونه‌های خارج از استاندارد (50 از 83) در اثر کمبود پروتئین بوده است. نتیجه گیری نهایی: طبقه بندی نمونه‌ها بر مبنای تمام معیارها بدون در نظر گرفتن پروتئین نشان داد که مشکل اساسی این شیر ها کمبود میزان پروتیئن بوده است.

کلیدواژه‌ها