نویسندگان

1 گروه بیماریهای پرندگان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 موسسه واکسن و سرم سازی رازی، کرج، ایران

3 گروه بهداشت مواد غذایی و کنترل کیفی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

4 گروه کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

5 گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کلی، باکتری‌های زئونوزی هستند که در بسیاری از موارد سبب اسهال در انسان می‌شوند. ژن سم کشنده تورمی سلولی cdt درکمپیلوباکترها شایع و اختصاصی می‌باشد. هدف: در این مطالعه ما به بررسی حضور ژن‌های  cdt در کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کلی که از گله‌های جوجه گوشتی، بوقلمون و بلدرچین پرورشی جدا نمودیم، پرداخته ایم. روش کار: نمونه‌های سکومی را بطور تصادفی بعد از کشتار، از 240 قطعه جوجه گوشتی، 100 قطعه بوقلمون و100 قطعه بلدرچین تهیه و پس از جداسازی باکتری با استفاده از  PCR به آنالیز ژن cdt آن مبادرت نمودیم. نتایج: در جوجه‌های گوشتی، 93% از 58 نمونه کمپیلوباکتر ژژونی جداشده، واجد هر سه قطعه ژن cdt بودند ولی فقط 56% از 14 نمونه کمپیلوباکتر کلی جدا شده واجد قطعاتی از ژن cdt بودند. در بوقلمون، حدود 65% از 34 نمونه کمپیلوباکتر ژژونی جداشده، واجد قطعاتی از این ژن بودند و 35% آنها فاقد هیچیک از سه بخش این ژن نبودند. در حالی که هر 5 نمونه کمپیلوباکتر کلی جدا شده از این پرنده واجد هر سه قطعه این ژن  بودند. در بلدرچین، 67% از 30 نمونه مثبت کمپیلوباکتر ژژونی، دارای قطعاتی از این ژن بودن که 30% آنها هر سه بخش این ژن را داشتند. از طرفی هر 28 نمونه کمپیلوباکتر کلی مثبت در این پرنده دارای قطعاتی از این ژن بودند. نتیجه‌گیری‌نهایی: با توجه به اطلاعات بدست آمده در این مطالعه، جداسازی، کشت و PCR روش‌های مناسبی جهت بررسی ژن cdt می‌باشند. تفاوت‌های موجود در حضور قطعات این ژن در نمونه‌های بدست آمده هم، اهمیت عملکرد این ژن در کنار سایر ژن‌ها، برای تولید سم فعال این باکتری را نشان می‌دهد.

کلیدواژه‌ها


Asakura, M., Samosornsuk, W., Hinenoya, A. (2008) Development of a cytolethal distending toxin (cdt) gene-based species-specific multiplex PCR assay for the detection and identification of Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and Campylobacter fetus. FEMS Immun. Med Microbiol. 52: 260-266.
Bang, D.D., Scheutz, F., Ahrens, P., Pedersen, K., Blom, J., Madsen, M. (2001) Prevalence of  cytolethal distending toxin (cdt) genes and CDT production in Campylobacter  spp. Isolated from Danish broilers. J Med Microbiol. 50: 1087-1094.
Blaser, M.J., Taylor, D.N., Feldman, R.A. (1983) Epidemiology of Campylobacter jejuni infection in humans. Epidemiol Rev. 5: 157– 176.
Di Giannatale, E. ,Prencipe, V., Colangeli, P., Alessiani, A., Barco, L., Staffolani, M., Tagliabue, S., Grattalora, C., Cerrone, A., Costa, A., Pisanu, M., Santucci, u., Iannitto, G., Migliorati, G. (2012) Prevalence of thermotolerant campylobacter in broiler flocks and broiler carcasses in Italy. Vet Ital. 46: 415-423.
Dipineto, L., Gargiulo, A., Russo, T.P., De Luca Bossa, L.M., Borrelli, L., Menna, L.F., Fioretti, A. (2010) Campylobacter jejuni, Campyloacter coli and cytolethal distending toxin genes in laying hens. Avian Dis. 55: 103.
Ehsannejad, F., Sheikholmolooki, A., Hassanzadeh, M., Shojaei Kavan, R., Soltani, M. (2015) Detection of cytolethal distending toxin (cdt) genes of Campylobacter Jejuni and Coli in fecal samples of pet birds in Iran. Iran J Vet Med. 9: 49- 56.
Findik, A., Ica, T., Emek Onuk, E., Percin, D., Kevenk, T.O., Ciftci, A. (2011) Molecular typing and cdt genes prevalence of Campylobacter jejuni isolates from various sources. Trop Anim Health. Prod. 43: 711–719.
Gonzales, I., Grant, K.A., Richardson, P.T., Park, S.F., Collins, M.D. (1997) Specific identification of the enteropathogens Campylobacter jejuni and Campylobacter coli by using a PCR test based on the ceuE gene encoding a putative virulence determinant. J Clin Microbiol. 35: 759–63.
Konkel, M.E., Garvis, S.G., Tipton, S.L., Anderson, Jr.D.E., Cieplak, Jr.W. (1997) Identification and molecular cloning of a gene encoding a fibronectin-binding protein (CadF) from Campylobacter jejuni. Mol Microbiol. 24: 953–63.
Konkel, M.E., Gray, S.A., Kim, B.J., Garvis, S.G., Yoon, J. (1999) Identification of the enteropathogens Campylobacter jejuni and Campylobacter coli based on the cadF virulence gene and its products. Clin Microbiol. 37: 510–7.
Lara-Tejero, M., Galàn, J.E. (2001) Cdt A, Cdt B, and Cdt C form a tripartite complex that is required for cytolethal distending toxin activity. Infect Immun. 69: 4358–65.
Lara-Tejero, M., Galàn J.E. (2002) Cytolethal distending toxin: limited damage as a strategy to modulate cellular functions. Trends Microbiol. 10: 147–52.
Linton, D., Owen, R.J., Stanley, J. (1996) Rapid identification by PCR of the genus Campylobacter and of five Campylobacter species enteropathogenic for man and animal. Res Microbiol. 147: 707-718.
Mirzaie, S., Hassanzadeh, M., Bashashati, M., Barrin, A. (2011) Campylobacter occurrence and antimicrobial resistance in samples from ceca of commercial turkeys and quails in Tehran, Iran. Int Res J Microbiol. 2: 338-342.
Nesic, D., Stebbins, C.E. (2005) Mechanisms of assembly and cellular interactions for the bacterial genotoxin CDT. PLoS Pathog. 1: 214–24.
On, S.L.W., Holmes, B. (1991) Reproducibility of tolerance tests that are useful in identification of campylobacteria. J Clin Microbiol. 29: 1785-1788.
On, S.L.W., Holmes, B. (1992) Assessment of enzyme detection tests useful in identification of campylobacteria. J Clin Microbiol. 30: 746-749.
Park, S.F., Richardson, P.T. (1995) Molecular characterization of a Campylobacter jejuni lipoprotein with homology to periplasmic siderophore binding proteins. J Bacteriol. 177: 2259–64.
Pickett, C.L., Whitehouse, C.A. (1999) The cytolethal distending toxin family. Trends Microbiol. 7: 292–7.
Rahimi, E. (2013) Campylobacter spp. contamination of chicken meat and by-products in Shahrekord, Iran. Iran Vet J. 9: 30-36.
Rahimi, E., Tajbakhsh, E. (2008) Prevalence of Campylobacter species in poultry meat in the Esfahan city, Iran. Bulg J Vet Med. 11: 257-262.
Rahimi, E., Ameri, M. (2011) Antimicrobial resistance patterns of Campylobacter spp. isolated from raw chicken, turkey, quail, partridge, and ostrich meat in Iran. Food Control. 22: 1165-70.
Son, I.,  Englen, M.D., Berrang, M.E., Fedorka-Cray, P.J., Harrison, M.A. (2007) Prevalance of Arcobacter and Campylobacter on broiler carcasses during processing. Inter J Food Microbiol. 113: 16-22.
Stern, N.J., Line, J.E. (1992) Comparison of three methods for recovery of Campylobacter spp. from broiler carcasses. J Food Prot. 55: 663–666.
Taremi, M., Soltan Dallal, M.M., Gachkar, L., Moez Ardalan, S., Zolfagharian, K., Zali, M.R. (2006) Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter isolated from retail raw chicken and beef meat, Tehran, Iran. Int J Food Microbiol, 108: 401-403.
Van Deun, K., Haesebrouck, F., Heyndrickx, M., Favoreel, H., Dewulf, J., Ceelen, L., Dumez, L., Messens, W., Leleu, S., Van Immerseel, F.  Ducatelle, R. and Pasmans, F. (2007). Virulence properties of Campylobacter jejuni isolates of poultry and human origin. J Med Microbiol. 56: 1284–1289.
Wallace, J.S., Stanley, K.N., Currie, J.E., Diggle, P.J., Jones, K. (1997) Seasonality of thermophilic Campylobacter populations in chickens. J Appl Microbiol. 82: 219–224.
Wassenaar, T.M. (1997) Toxin production by Campylobacter spp. Clin Microbiol Rev. 10: 466–76.
Whyte, P., Mc Gill, K., Cowley, D., Madden, R.H., Moran, L., Scates, P., Carroll, C., OLeary, A., Fanning, S., Collins, J.D., Mc Namara, E., Moore, J.E., Cormican, M.  (2004) Occurrence of Campylobacter in retail foods in Ireland. Inter. J Food Microbiol. 95: 111-118.
Wieczorek, K., Szewczyk, R., Osek, J. (2012) Prevalence, antimicrobial resistance, and molecular characterization of Campylobacter jejuni and C. coli isolated from retail raw meat in Poland. Vet Med. 57: 293–299.
Yildirim, M., Istanbulluoglu, E., Ayvali, B. (2005) Prevalence and antibitoic susceptibility of thermophilic Campylobacter species in broiler chickens. Turk J Vet Anim Sci. 29: 655-660.