اثر عصاره کنگرفرنگی (.Cynara scolymus L) بر ظرفیت آنتی اکسیدانی گوشت ران جوجههای گوشتی

نوع مقاله : تغذیه- بهداشت

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

2 بخش بیوشیمی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

زمینه مطالعه: عصاره کنگرفرنگی حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان طبیعی میتواند بعنوان یک منبع با پتانسیل خوب آنتی اکسیدانی در نظر گرفته شود. هدف: هدف از انجام این مطالعه ارزیابی توانایی آنتی اکسیدان عصاره کنگر فرنگی بر کیفیت گوشت جوجهها بود. روش کار: 200 جوجه گوشتی نژاد رأس به پنج گروه مساوی تقسیم شدند و به ترتیب 100، 200، 300 و 500 عصاره کنگر فرنگی (94%) در آب آشامیدنی (mg/l) و گروه کنترل آب خالص دریافت کردند. پیش از افزودن عصاره به آب آشامیدنی، فعالیت آنتی رادیکالی عصاره توسط روش 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) و محتوی فنل آن براساس میزان گالیک اسید اندازهگیری شد. جوجههای گوشتی با عصاره کنگر فرنگی از روز 35-21 دوره رشد درمان شدند و نمونههای گوشت ران برای آنالیز بیوشیمیایی در روز 42 از دوره پرورش تهیه شد. نتایج: فعالیت آنتی رادیکالی عصاره و محتوی فنل به ترتیب 35٪ و/100 g  3/3 عصاره بود. در خصوص آنزیمهای آنتی اکسیدانی مانند گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و کاتالاز (CAT)، استفاده ازmg/l‌200 عصاره کنگرفرنگی بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی را در مقایسه با گروههای دیگر نشان داد (0.05>p). همچنین، افزودن mg/l‌200  عصاره کنگرفرنگی به آب آشامیدنی کمترین فعالیت را برای آنزیمهای GPx و CAT در مقایسه با گروه کنترل و mg/l‌300 صاره نشان داد (0.05>p). تفاوتهای معنیداری بین گروه کنترل و گروههای دریافت کننده عصاره برای شاخصهای عملکردی وزن مانند: میزان افزایش وزن، متوسط افزایش وزن روزانه، درصد افزایش وزن در روزهای 35-21 دوره آزمایش نسبت به کل دوره و وزن نهایی وجود نداشت (0.05<p).  نتیجهگیرینهایی: این مطالعه نشان داد که تجویز mg/l‌200 عصاره کنگرفرنگی در آب آشامیدنی در طول دوره رشد فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و کاتالاز (CAT) را در گوشت ران جوجههای گوشتی کاهش داد، که احتمالاً نتیجه کاهش بیان ژن برای این آنزیمها میباشد.

کلیدواژه‌ها


Alirezaei, M., Reza Gheisari, H., Reza Ranjbar, V., Hajibemani, A. (2012) Betaine: a promising antioxidant agent for enhancement of broiler meat quality. J Br Poult Sci. 53: 699-707.
Balasundram, N., Sundram, K., Samman, S. (2006) Phenolic compounds in plants and agri-industrial by-products: antioxidant activity, occurrence, and potential uses. J Food  Chem. 99: 191-203.
Bobek, P., Ozdín, L., Hromadova, M. (1998) The effect of dried tomato, grape and apple pomace on the cholesterol metabolism and antioxidative enzymatic system in rats with hypercholesterolemia. Food/ Nahrung. 42: 317-320.
Botsoglou, N.A., Fletouris, D.J., Florou-Paneri, P., Christaki, E., Soais, A.B. (2002) Inhibition of lipid oxidation in long-term frozen stored chicken meat by dietary oregano essential oil and α-tocopheryl acetate supplementation. J Food Res. 36: 2007-2013.
Brand-williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C. (1995) Use of free radical method t evaluate antioxidant activity. Lebensm Wiss Technol. 28: 25-30.
Breinholt, V., Lauridsen, S.T., Dragsted, L.O. (1999) Differential effects of dietary flavonoids on drug metabolizing and antioxidant enzymes in female rat. Xenobiotica. 29: 1227-1240.
Burits, M., Bucar, F. (2000) Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil. Phytother Res. 14: 323-328.
Chu, Y.H., Chang, C.L., Hsu, H.F. (2000) Flavonoid content of several vegetables and their antioxidant activity. J Agric Food Chem. 45: 2374-2378.
Claibrone, A. (1985) Catalase activity. In: Handbook of the Methods for Oxygen Radical Research. Greenwald, R.A. (ed.) (2nd ed.) CRC Press. Boca Raton. p. 283-284.
Dabbou, S., Gasco, L., Gai, F., Zoccarato, I., Rotolo, L., DabbouFekih, S., Peiretti, P.G. (2014) Dried artichoke bracts in rabbits nutrition: effects on the carcass characteristics, meat quality and fatty-acid composition. Animal. 8: 1547-1553.
Dora, A., Roth-Maier, B., Bohmer, M., Maab, N., Damme K., Paulicks, M.B.R. (2005) Efficiency of Echinacea purpureaon performance of broilers and layers. Eur J Poult Sci. 69: 123-127.
Duncan, D.B. (1955) Multiple range and multiple F test. Biometrics. 11: 1-42.
Gutteridge, J.M. (1995) Lipid peroxidation and antioxidants as biomarkers of tissue damage. Clin Chem. 41: 1819-1828.
Jacob, R.A. (1995) The integrated antioxidant system. Nutr Res. 15: 755-766.
Jimenez-Escrig, A., Dragsted, L.O., Daneshvar, B., Pulido, R., Saura-Calixto, F. (2003) In vitro antioxidant activities of edible artichoke (Cynara scolymus L.) and effect on biomarkers of antioxidants in rats. J Agric Food Chem. 51: 5540-5545.
Kheradmand, A., Alirezaei, M., Birjandi, M. (2010) Ghrelinpromotes antioxidant enzyme activity and reduces lipidperoxidation in the rat ovary. Regul Pept. 162: 84-89.
Lattanzio, V., Kroon, P.A., Linsalata, V., Cardinali, A. (2009) Globe artichoke: a functional food and source of nutraceutical ingredients. J Func Foods. 1: 131-144.
Lattanzio, V., Sumere van, C.F. (1987) Changes in phenolic compounds during the development and cold storage of artichoke (Cynara scolymus L.) heads. J Food Chem. 24: 37-50.
Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Beynen, A.C. (2004) Growth performance of broiler chickens fed a carboxymethyl cellulose containing diet with supplemental carvacrol and/or cinnamaldehyde. Int J Poult Sci. 3: 619-622.
Llorach, R., Espin, J., Tomas-Barberan, F.A.,Ferreres, F. (2002) Artichoke (Cynara scolymus L.) byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. J Agric Food Chem. 50: 3458-3464.
Lopez-bote, C.J., Gray, J.I., Gomaa, E.A., Flegal, C.J. (1998) Effect of dietary administration of oil extracts from rosemary and sage on lipid oxidation in broiler meat. J Br Poult Sci. 39: 235-240.
Lowry, O.H., Rosebrough, N.J., Farr, A.L., Randall, R.J. (1951) Protein measurments with the folin phenol reagent. J Biol Chem. 193: 265-275.
Maraschiello, C., Sarraga, C., Garcia Regueiro, J.A. (1999) Glutathione peroxidase activity, TBARS, and alfa-tocopherol in meat from chickens fed different diets. J Agric Food Chem. 47: 867-873.
Masella, R., Benedetto, R.D., Varì, R., Filesi, C., Giovannini, C. (2005) Novel mechanisms  of natural antioxidant compounds in biological systems: involvement of glutathione and glutathione-related enzymes. J Nutr Biochem. 16: 577-586.
Morrissey, P.A., Sheehy, P.J.A., Galvin, K., Kerry, J.P., Buckley, D.K. (1998) Lipid stability in meat and meat products. J Meat Sci. 49: S73-S86.
Nateghi, R., Samadi, F., Ganji, F., Zerehdaran, S. (2013) Hepatoprotective effects of Cynara scolymus L. extract on CCl4 induced liver injury in broiler chickens. Int J Agric Sci. 3:  678-688.
Schutz, K., Kammere, D., Carle, R., Schieber, A. (2004) Identification and quantification of caffeoylquinic acids and flavonoids from artichoke (Cynara scolymus L.) heads, juice, and pomace by HPLC-DAD-ESI/MS(n). J Agric Food Chem. 52: 4090-4096.
Sies, H. (1997) Oxidative stress: oxidants and antioxidants. J Exp Phy. 82: 291-295.
Singh, R.P., Murthy, K.N., Jayaprakasha, G.K. (2002) Studies on the antioxidant activity of pomegranate peel and seed extracts using in vitro models. J Agric Food Chem. 50: 81-86.
Sohal, R.S., Allen, R.G. (1986) Relationship between oxygen metabolism, aging and development. Adv Free Radical Biol Med. 2: 117-160.
Subbarao, K.V., Richardson, J.S., Ang, L.C. (1990) Autopsy samples of Alzheimer’s cortex show increased peroxidation in vitro. J Neurochem. 55: 342-345.
Vyncke, W. (1975) Evaluation of the direct thiobarbituric acid extraction method for determining oxidative rancidity in mackerel (Scomber scombrus L.). Fette Seifen Anstrichmittel. 77: 239-240.
Wang, M., Simon, J.E., Aviles, I.F., He, K., Zheng, Q.Y., Tadmor, Y. (2003) Analysis of antioxidative phenolic compounds in artichoke (Cynara scolymus L.). J Agric Food Chem. 51: 601-608.
Yildiz, G., Sacakli, P., Gungor, T. (2006) The effect of dietary Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) on performance, egg quality characteristics and egg cholesterol content in laying hens. J Poult Sci. 51: 349-354.
Youdim, K.A., Deans, S.G. (2000) Effect of thyme oil and thymol dietary supplementation on the antioxidant status and fatty acid composition of the ageing rat brain. Br J Nutr. 83: 87-93.