@article { author = {کمالی صادقیان, ثمره and احمدی همدانی, محمود and یوسفی, محمد حسن and نارنجی ثانی, رضا}, title = {Threshold Time to Onset Serum Biochemical Changes of Turkoman Racehorses at Different Serum-Clot Contact Times and Temperatures}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Medicine}, volume = {15}, number = {4}, pages = {432-439}, year = {2021}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2251-8894}, eissn = {2252-0554}, doi = {10.22059/ijvm.2021.308928.1005124}, abstract = {BACKGROUND: It is essential to minimize the effect of time and temperature on the serum biochemical param-eters and determine the stability limits of each analyte in pre-centrifuged blood samples.OBJECTIVES: This study aimed to investigate the stability limits of 10 analytes in Turkoman racehorses blood samples stored in different temperatures and time points.METHODS: The whole blood samples from healthy horses (n=10) were stored for 2 h (baseline), 6, 12, 24, and 48 h at 25ºC or 4ºC. The commercial kits (Parsazmoon, Tehran, Iran) were used for the samples analysis.RESULTS: Albumin (ALB), total bilirubin (TB), and phosphorous (P) exhibited remarkable changes at 25ºC. The storage time for as long as 12 h at 25ºC had no significant effect on urea, total protein (TP), lactate dehydrogenase (LDH), creatinine, and alkaline phosphatase (ALP). The stability of alanine transaminase (ALT) in serum samples stored at 25ºC was for 24 h and for LDH was for 48 h at 4ºC. Aspartate transaminase (AST) was the most unstable analyte at different storage times at both temperatures. Urea, TP, ALB, TB, and P were stable at 4ºC for as long as 6 h. Creatinine and ALP were affected by 24 and 48 h storage times at both temperatures. There was a significant difference (P<0.05) in AST and ALT activities between two temperatures. No significant difference was observed in creatinine, urea, and TB concentrations between two storage temperatures at any of the storage times.CONCLUSIONS: This study showed that some analytes have acceptable stability in the clotted blood samples stored at 4°C for 6 h.}, keywords = {پارامترهای بیوشیمی,نمونه خون پیش سانتریفیوژ,حد پایداری,زمان و درجه حرارت ذخیره سازی,اسب مسابقه نژاد ترکمن}, title_fa = {زمان آستانه شروع تغییرات بیوشیمیایی اسب های مسابقه ای ترکمن در زمان ها و دما های مختلف تماس سرم - لخته}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: به منظور به حداقل رساندن تأثیر دما و زمان بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم، تعیین حد پایداری هر آنالیت در نمونه های خون پیش سانتریفیوژ، ضروری است. هدف: این مطالعه با هدف تعیین حد پایداری 10 آنالیت در نمونه های خون اسب مسابقه نژاد ترکمن ذخیره شده در دما و زمان های مختلف، صورت گرفتروش کار: نمونه های خون کامل اسبهای سالم (10 رأس) در دمای 25 یا 4 درجه سانتیگراد برای 2 ساعت (زمان پایه)، 6 ، 12 ، 24 و 48 ساعت ذخیره شدند. از کیت های تجاری (پارس آزمون، تهران، ایران) برای تجزیه و تحلیل نمونه ها استفاده شدنتایج: آلبومین (ALB)، بیلی روبین تام (TB) و فسفر (P)، تغییرات چشمگیری را در دمای 25 درجه سانتیگراد نشان دادند. مدت زمان نگهداری اثر معنی داری بر اوره، پروتئین تام (TP)، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، کراتینین و آلکالین فسفاتاز (ALP) در دمای 25 درجه سانتیگراد به مدت 12 ساعت نداشت. پایداری آلانین ترانس آمیناز (ALT) در سرم ذخیره شده در دمای 25 درجه سانتیگراد 24 ساعت و در دمای 4 درجه سانتیگراد 48 ساعت مانند لاکتات دهیدروژناز بود. آسپارتات ترانس آمیناز (AST) در زمان های مختلف ذخیره سازی در هر دو دما، ناپایدارترین آنالیت بود. اوره، پروتئین تام، آلبومین، بیلی روبین تام، و فسفر تا 6 ساعت در دمای 4 درجه سانتیگراد پایدار بودند. کراتینین و آلکالین فسفاتاز(ALP) تحت تأثیر زمان ذخیره سازی 24 و 48 ساعت در هر دو دما قرار گرفتند. تفاوت معنی داری (05/0 >P) در فعالیت های آسپارتات ترانس آمیناز و آلانین ترانس آمیناز بین دو دما وجود داشت. در غلظت کراتینین، اوره و بیلی روبین تام تفاوت معنی داری بین دو دمای ذخیره سازی در هیچ یک از زمان های ذخیره سازی وجود نداشت.نتیجه گیری نهایی: این مطالعه نشان داد که برخی آنالیت ها در نمونه های خون لخته شده که به مدت 6 ساعت در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری می شوند پایداری قابل قبولی دارند.}, keywords_fa = {پارامترهای بیوشیمی,نمونه خون پیش سانتریفیوژ,حد پایداری,زمان و درجه حرارت ذخیره سازی,اسب مسابقه نژاد ترکمن}, url = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_82772.html}, eprint = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_82772_ef714399e52505eb1dff92f265e336bf.pdf} }