@article { author = {پرتوی, راضیه and سیفی, سعید and عالیان, شهره and نیک پی, علی}, title = {Appraisal of Dietary Prebiotic Supplementation on Meat Properties and Carcass Characteristics of Broiler Chickens After Experimental Infection with Eimeria Species}, journal = {Iranian Journal of Veterinary Medicine}, volume = {15}, number = {3}, pages = {346-357}, year = {2021}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2251-8894}, eissn = {2252-0554}, doi = {10.22059/ijvm.2020.303786.1005095}, abstract = {BACKGROUND: Prebiotics are non-digestible feed ingredients that improve the immune system. OBJECTIVES: The present study was designed to assess the changes caused by the addition of prebiotics to the feed on carcass characteristics and also chemical composition, physical characteristics, color, texture, and fatty acid profile of chicken pectoral muscles containing Eimeria species. METHODS: Forty-one-day-old male Ross 308 broiler chickens were assigned to four treatments, including nega-tive control (NC), positive control (PC), positive medicated with coxidine (COX), and positive medicated with prebiotics (PRE). After 42 days, carcass characteristics of the chickens were recorded, and also physical character-istics, chemical composition, color, texture, and fatty acid analysis of breast meat were determined. RESULTS: Infection with Eimeria species diminished carcass characteristics. PRE had higher final body weight, hot carcass weight, and breast and thigh muscle weights. Drip loss, pH, cooking loss, fat, ash, dry matter, and texture properties of broilers’ breast meat did not show any significant differences among the experimental groups. Dietary supplementation with prebiotics increased the crude protein content of breast meat. Infection with Eimeria species decreased the a-value of breast meat. Dietary supplementation with prebiotics decreased the amount of fatty acids 16:1 and 18:1 and monounsaturated fatty acids (MUFAs) compared to NC. CONCLUSIONS: Dietary supplementation with prebiotics is a promising strategy with the potential to compensate for the negative effects of infection with Eimeria spp. on carcass characteristics, protein content, and color of breast meat of broiler chickens.}, keywords = {گونه های آیمریا,فیبر غذایی,جیره غذایی,آنالیز گوشت,محصولات طیور}, title_fa = {ارزیابی تأثیر غنی‌سازی جیره با پری‌بیوتیک بر ویژگی‌های گوشت و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی پس از عفونت تجربی با گونه های آیمریا}, abstract_fa = {زمینه مطالعه: پری بیوتیک ها اجزای غذایی غیر قابل هضمی می باشند که موجب تقویت سیستم ایمنی می شوند.هدف: هدف از این مطالعه بررسی تأثیرات غنی سازی جیره با پری بیوتیک بر خصوصیات لاشه، اجزای سازنده، خصوصیات فیزیکی، رنگ، بافت و پروفایل اسید چرب گوشت سینه جوجه های گوشتی آلوده شده با گونه های آیمریا می باشد.روش کار: 40 جوجه گوشتی یک روزه نژاد راس 308 به چهار گروه تقسیم شدند: 1) سالم، درمان نشده، 2) آلوده، درمان نشده، 3) آلوده، درمان شده با آنتی بیوتیک و 4) آلوده و درمان شده با پری بیوتیک. پس از 42 روز، خصوصیات لاشه جوجه ها ثبت گردید و خصوصیات فیزیکی، اجزای سازنده، رنگ، بافت و پروفایل اسید چرب گوشت سینه مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج: عفونت با گونه های آیمریا موجب افت خصوصیات لاشه شد. گروه 4 بالاترین میزان وزن نهایی، وزن لاشه و وزن عضلات سینه و ران را نشان داد. pH، افت وزن و افت وزن حاصل از پخت، چربی، خاکستر، ماده خشک و خصوصیات بافتی گوشت سینه جوجه های گوشتی در میان گروه های مختلف اختلاف معناداری نشان نداد. غنی سازی جیره با پری بیوتیک موجب افزایش میزان پروتئین در گوشت سینه شد. عفونت با گونه های آیمریا موجب کاهش ارزش a در گوشت سینه شد. غنی سازی جیره با پری بیوتیک در مقایسه با گروه 1 موجب کاهش اسیدهای چرب 16:1 و 18:1 و اسیدهای چرب تک اشباع نشده شد.نتیجه گیری نهایی: غنی سازی جیره با پری بیوتیک یک روش نویدبخش به منظور جبران اثرات منفی عفونت با گونه های آیمریا بر خصوصیات لاشه، میزان پروتئین و رنگ گوشت سینه جوجه های گوشتی می باشد.}, keywords_fa = {گونه های آیمریا,فیبر غذایی,جیره غذایی,آنالیز گوشت,محصولات طیور}, url = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_82839.html}, eprint = {https://ijvm.ut.ac.ir/article_82839_6915de907f2f1932fa295c9c98e55544.pdf} }